Marge of BTW auto?

Ben je een zelfstandig ondernemer en op zoek naar een bedrijfsauto? Een occasion is dan een goede optie. Je rijdt wel geen splinternieuwe auto, maar de huidige occasions zijn van dusdanig goede kwaliteit, dat je met een goede tweedehands auto nog jaren vooruit kunt. Daarbij profiteer je ook van een veel lagere aanschafprijs.

Occasion lease

Wil je jouw nieuwe occasion financieren? Dan is leasen een goede keuze. Als je kiest voor financial lease, dan word je direct economisch eigenaar van de auto. De auto komt op je balans te staan, waardoor je de afschrijvingen ten laste van de winst kunt brengen. Je betaalt zelf de kosten voor de verzekering, brandstoffen, onderhoud en motorrijtuigenbelasting. Je wordt na het laatste (slot)termijn juridisch eigenaar van de auto. Het is dan aan jou of je nog enkele jaren met dezelfde auto blijft rondrijden of dat je de auto inruilt. Bij inruil geniet je van de winst van de eventuele restwaarde van de auto. Financial lease is een gunstige vorm van financieren voor (startende) ondernemers. Je hoeft in de meeste gevallen geen jaarcijfers aan te leveren. 

Marge auto's en btw auto's

Je zult bij je zoektocht naar een occasion en bij het leasen vast de termen ‘marge auto's’ en ‘btw auto's’ tegen zijn gekomen. Maar wat houdt dit precies in? Wij leggen het graag aan je uit.

Het heeft alles te maken met de btw. Normaliter is het leasebedrag het te financieren bedrag voor je auto. Maar dit is exclusief btw. De btw moet je zelf nog voldoen. Omdat het btw is dat je betaalt, mag je het btw bedrag verrekenen bij de btw-aangifte. Je krijgt het btw bedrag wel terug van de belastingdienst, maar je zult het wel eerst moeten voorschieten. Voor kleine of startende ondernemers kan het btw bedrag een hoog bedrag zijn, dat je misschien niet direct kunt missen. Je hebt daarom de keuze uit een marge auto of een btw auto. Je kunt dan zelf bepalen welk soort auto het meest gunstig is voor jouw situatie.


Marge auto

Particulieren betalen altijd btw en kunnen op enkele uitzonderingen na, de betaalde btw niet terugvorderen, zoals dit bij ondernemers wel het geval is. Zij betalen de prijs van de auto inclusief BTW. Ondernemers kunnen wel bij een marge auto het volledige bedrag leasen. In dit geval is er sprake van een marge auto. De auto is vrij van btw, want de btw is immers al door de particulier aan de belastingdienst betaald. Wanneer je de btw niet kunt voorschieten, dan is deze regeling een aantrekkelijke optie. Een nadeel van deze regeling is, dat je achteraf ook geen btw van de belastingdienst kunt terugvorderen, terwijl de particulier zijn betaalde btw wel wil terugverdienen. 

Btw auto

Vanzelfsprekend is een btw auto een auto waar nog geen btw over berekend is. Bij het financieren door middel van financial lease, zal hier btw over berekend worden. Maar het btw bedrag zit niet bij het financieren inbegrepen en moet in de meeste gevallen wel direct betaald worden. Als dit geen probleem is, kun je op een later tijdstip profiteren van de teruggave en zou je zelfs wel eens voordeliger uit kunnen zijn, dan een auto die is vrijgesteld van btw (marge auto). 

Ben je op zoek naar een occasion voor zakelijk gebruik? Bekijk dan eens ons aanbod van zowel marge auto's als btw auto's. Je zult hier ongetwijfeld een auto kunnen vinden die bij je past en die je bij ons onder gunstige voorwaarden kunt leasen. Als je vragen hebt kun je contact opnemen met een van onze lease adviseurs op telefoonnummer 088 – 050 18 19.
944 autobedrijven
122 merken
50.000+ occasions
© 2023 Occasionvoorraad, onderdeel van De Autofinancier
Gerealiseerd door Websentiment